Logo for Ving
Se dine sparte hotell
Ølsmaking av forskjellige øltyper.
Smakebrett med 5 forskjellige øltyper.
Ekspertenes tips

Ølsmaking og opplevelser i

Praha

På ølreise til pilsnerparadiset Praha

Storbyen Praha er et sant mekka for ølelskere. Her er den gyldne drikken så god at tsjekkerne år etter år topper listen over land med det største ølforbruket per innbygger. Her kommer mine tips til ølsmaking og opplevelser i pilsnerens hjemland.

Tekst og bilder: Christian Nielsen
Publisert: 5. august 2024

U Fleku

Andre steder: "Hva skal det være?" På U Fleků: "Mørk eller lys?"

U Vejvodu skilt

Et av mange steder med "den beste ølen i Praha."

Stående ølsmaking hos Lokál.

Stående ølsmaking hos Lokál.

Prisliste

Prisene? De er rimelige!

Tsjekkias stolte øltradisjoner

I Norge anser vi oss selv som en ølelskende nasjon. Vi har mange gode mikrobryggerier, og de fleste av oss liker, for å si det rett ut, en kald øl. I 2022 drakk vi i snitt 46 liter øl per person. Det høres kanskje mye ut, men vent til du hører tallene fra tsjekkerne. Samme år drakk de nemlig hele 188,5 liter øl i snitt. Når det gjelder ølforbruk per innbygger, er Tsjekkia suveren, og det har de vært i flere tiår. Men hvorfor?

For det første lager tsjekkerne virkelig god øl. Og her snakker vi ikke om bitre IPA-er, fatlagrede stouts eller fruktige surøl. Nei, nei. Det som har gjort tsjekkerne berømte, og som hvert år får tusenvis av ølglade mennesker til å reise til landet, er den tsjekkiske pilsneren. Jeg skriver bevisst "tsjekkiske", for har du smakt en "vanlig" pilsner og en tsjekkisk, så vet du at det er stor forskjell. Den siste smaker av eldgamle tradisjoner, stor innsats og lokale ingredienser – og ja, det var også i Tsjekkia at pilsneren ble oppfunnet.

Det betyr ikke at du ikke kan finne mer moderne stiler i Praha. Det finnes flere hipster-ølbarer, lik dem du kjenner fra Norge. Men med det sagt, er det ikke nødvendigvis det åpenbare målet med en øltur til Praha. Her skal pilsneren stå i sentrum, hvis du spør meg. Dykk ned i dens historie, la deg begeistre av tsjekkernes lidenskap for ølet, og smak på den i rikelige mengder!

3 raske spørsmål

Hva koster en øl?

Det varierer litt, men en halv liter kostet typisk mellom 49 og 79 tsjekkiske koruna da jeg var der. I skrivende stund tilsvarer 1 koruna omtrent 0,47 norske kroner. Du må altså betale mellom 23 og 37 kroner for en halv liter pilsner på serveringssteder – det er lett å overskue!

Hvordan kommer jeg meg rundt?

Det er veldig enkelt å navigere i Praha. Den offentlige transporten fungerer godt, og vi tok hovedsakelig den litt eldre og koselige trikken eller den moderne metroen. Du trenger heller ikke å bekymre deg for billetten på forhånd. Du scanner bare betalingskortet ditt på automaten når du har gått om bord.

Du kan også bruke Uber eller en annen transport-app hvis du ikke har en stasjon i nærheten – det er ganske rimelig.

Hvilken bydel bør jeg bo i?

Prahas bydeler har tallnavn, noe som er praktisk for forvirrede turister! Praha 1 er for eksempel det sentrale området, hvor hotellprisene er relativt høye, men du kan til gjengjeld gå til det meste. Jeg bodde selv i Praha 5, som ligger litt mindre sentralt, men vi hadde en trikkestasjon bare 50 meter unna. Med trikk eller metro i nærheten av hotellet ditt, blir det enkelt å utforske byen.

Sporvogn i Praha

En av de gamle, sjarmerende sporvognene.

Billetautomat

Velg billett, og skann kortet ditt. Enkelt.

Pilsner Urquell Experience

Fasaden utenfor Pilsner Urquell Experience.

Tips til ølopplevelser

Ølspa er en av de mest populære opplevelsene i Praha. Det finnes flere forskjellige av dem, men felles for alle er at de kombinerer den avslappende spaopplevelsen med fatøl i rikelige mengder – ofte så mye du ønsker. Min reisepartner gikk dessverre på krykker under vårt opphold, så vi fikk ikke muligheten til å prøve ølspa denne gangen. Det betyr heldigvis også, at du slipper å se et par ølglade turister i badebukser.

En annen ting jeg ikke rakk, var et besøk i Pilsen. Bare halvannen times togtur fra hovedstaden ligger byen hvor pilsneren ble født. Og hvem vil ikke drikke direkte fra kilden? Det er enkelt å komme dit, og den turen står absolutt på listen for mitt neste besøk til Praha.

Hvis du er like interessert i historien bak den humlede drikken som i smaken, bør du også ta en tur til ølmuseet. Et av de mest populære er Pilsner Urquell Experience, som ligger sentralt. Det kan virke litt turistifisert ved første øyekast, men etter min mening er det svært godt utført. Du går gjennom museumslabyrinten med hodetelefoner mens du får hele historien bak mytiske Pilsner Urquell, som fortsatt er en av de mest elskede pilsnerne i verden. Underveis er det smaking og miniforedrag med en brygger, og til slutt får du utdelt to poletter som du kan bruke på øl i baren. Her kan du også spille bordfotball og spise mat hvis du ønsker det.

I siste del av turen hos Pilsner Urquell kan du også utforske en annen del av den tsjekkiske ølkulturen – nemlig de forskjellige tradisjonelle skjenkemetodene. Typisk kan du velge mellom Šnyt, Hladinka og Mlíko. Den siste kan virke litt avskrekkende, men jeg vil virkelig anbefale deg å prøve den! Mlíko betyr "melk", og her får du en øl som ved første øyekast ser ut til å være tappet av en udugelig amatør. Den består nemlig nesten utelukkende av skum. Nitrogenet i skummet gjør imidlertid at det er silkemykt og mye tettere enn skummet her hjemme, så hvis du bare sørger for å drikke den relativt raskt, får du en virkelig forfriskende og annerledes ølopplevelse.

Det var så sikkert som amen i kirken at vår tur også skulle gå innom Klášterní Pivovar Strahov – klosterbryggeriet Strahov. Vi hadde et hyggelig besøk, som sikkert hadde vært enda bedre i tørt vær. Her kan du smake bryggeriet St. Norberts munkeøl, som har flere forskjellige stiler, og du kan også nyte en lunsj i restauranten eller på en av de mange uteserveringene hvis du har bedre flaks med været enn vi hadde.

Strahov Munkebryggeri

Fra tank ...

Øl på munkebryggeriet Strahov

... til glass.

Skjenkemetoden Mlíko

Mlíko: Et helt krus med fyldig, kremaktig skum.

Skjenkemetoden Hladinka

Hladinka: Standardmetoden med tre fingres skum.

Perfekt skum

Sekundet før to overskegg blir helt hvite.

Tips til ølbarer

Prahas eget turistkontor har laget en offisiell ølguide til byen, men du trenger ikke å følge den slavisk. Noe av det fine med Praha er at du finner godt øl på nesten hvert gatehjørne. Derfor er mitt beste tips dette: Gå inn på en helt tilfeldig bar du kommer forbi, minst én gang i løpet av oppholdet. Det gjorde vi selv på vårt første stopp, og det endte med å være både det billigste og mest autentiske stedet vi besøkte.

Det finnes uendelig mange anbefalelsesverdige ølsteder i Praha, men du må ikke gå glipp av et besøk i en av de berømte, brune ølhallene, hvor stemningen skapes av berusede stemmer og herlig tradisjonelt harmonikaspill. To av de største i klassen er U Fleků og U Zlatého Tygra. Her er det ofte godt med folk, så kom gjerne tidlig. Velger du U Fleků, gir kelneren deg valget mellom en mørk lager og en lys. Setter du deg ned på U Zlatého Tygra...

Litt mindre steder som fortsatt er både tradisjonelle, koselige og godt innredet, er U Veverky og U Vejvodů. Her fikk vi både vått og tørt, og det er så tsjekkisk som det kan bli.

Lokál finner du på flere steder rundt om i byen, og hvis du har gjort litt research, har du sikkert sett navnet nevnt, da det ofte blir fremhevet som et must-visit. Det er alltid livlig der, og det er ikke sikkert du får sitte – men det er greit å kunne nyte ølen stående.

Hvis du vil besøke et sted som minner litt om en norsk mikrobryggeri, anbefaler jeg BeerGeek Bar. Her kan du velge mellom 32 haner som tilbyr både tsjekkiske og internasjonale øl – men ingen pilsnere! De har nemlig spesialisert seg på å servere "noe annet". Da vi var der, var det til og med dansk brygget dobbelt-IPA på fat, hvis du har lyst på det.

Jeg gjentar tipset mitt fra tidligere: Bare gå inn på et helt tilfeldig sted. Hvis du ikke har tid eller mulighet til å besøke de stedene jeg har nevnt her, så gjør det ikke noe. Du vil fortsatt få oppleve den tsjekkiske ølkulturen. Og det er jo hele poenget med en ølreise til Praha.

U Fleků - mat, shots og øl

Vått og tørt med en liten sidevogn på U Fleků.

Øl på U Veverky

To hveteøl før frokosten på U Veverky.

Beergeek Bar

Smakebrett med fem ikke-pilsnere på BeerGeek Bar.

Christian på ferie

Christian Nielsen

Christian jobber som tekstforfatter i Vings danske søsterselskap, Spies, og han elsker solen nesten like mye som han elsker en god øl og en fotballkamp. Derfor går reisene hans ofte til enten klassiske, solrike reisemål eller storbyer der historien er preget av kjærligheten til den lille, runde lærballen eller tradisjonsrik ølbrygging.

Vil du lese mer som dette?