Logo for Ving
Inspirasjon

På yogareise i Nepal

12 år har gått siden jeg prøvde yoga for aller første gang. I dag sitter jeg på en yogamatte i Katmandu og trekker den nepalske fjelluften dypt ned i lungene. 650 mil hjemmefra. La meg fortelle deg om en reise jeg aldri vil glemme!

Tekst og foto: Ann-Renée Degnes
Publisert: 24.1.2023

Hvem, hva, hvorfor?

Da Ving lanserte en yoga- og pilegrimsreise til Nepal, med Ellen Johannessen som instruktør, var jeg ikke vond å be. Jeg begynte med yoga i 2012, og selv om jeg var nybegynner og var langt fra å mestre alle de utfordrende øvelsene, visste jeg likevel at jeg hadde funnet min treningsform.

I løpet av årene har jeg gått på ulike yogakurs, hovedsakelig ashtanga-yoga, og da jeg begynte å trene fast flere ganger i uken merket jeg både enorm mestringsfølelse, masse energi og samtidig ro i kroppen. Det førte til at jeg meldte meg på et toårig fordypningskurs i yoga og buddhisme. Der møtte jeg Ellen Johannessen.

Så jeg visste allerede at Ellen var en dyktig lærer, jeg visste at hun hadde bodd i Nepal – og jeg visste at med henne på laget ville jeg få maksimalt utbytte av en yogatur som dette.

En tid senere var vi klare for avreise, og fjorten spente deltakere satt kurs mot Katmandu for en ti dager lang yoga- og pilegrimsreise.

Velkommen til Katmandu!

En glad gjeng som er klar for nye yogaeventyr.

Velkommen til Katmandu

Flyplassen i Katmandu ligger sentralt i byen og derfra gikk turen til reisens første stopp: Shambaling Hotel i bydelen Boudhanath. Et superhyggelig hotell med store, fine rom og en flott takterrasse. Der startet vi dagene med morgenyoga. Hotellet har også et eget yogarom som kan brukes når det er i varmeste laget utendørs. Og på spaet kan du få dypvevsmassasje, blant annet, det anbefales!

I Nepal finnes såkalte stupaer, kuppelformede buddhistiske byggverk. I Boudhanath, som er en tibetansk bydel, ligger den berømte Boudhanath-stupaen. Noen kaller den "forsnakkelses-stupaen", fordi kongen angivelig skal ha gitt byggetillatelsen ved en glipp og deretter måtte stå for sitt ord. Stupaen ble reist på 600-tallet og er en av verdens største – og er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Stupaen er et viktig pilegrimsmål der man går i ring rundt kuppelen og kan fremsi sin bønn. Det finnes også en rekke bønnehjul som det rulles på for å fremføre sine mantraer.

Stupaen i Boudhanath er en av verdens største.

Bønnehjul brukes for å fremføre mantraer.

Morgenyoga på takterrassen i Katmandu.

På oppdagelsesferd i Katmandu

Vi bodde på flere ulike hotell i løpet av tiden i Katmandu, blant annet på et utrolig flott boutiquehotell kalt Swota Traditional Homes i bydelen Patan. Trange trapper opp til store flotte rom, de fleste med en balkong mot sidegate eller bakgård. Herlig frokost. Her vil jeg bo igjen!

Patan var én av tre kongelige byer som i dag utgjør Katmandu, og her kan du oppleve noen av minnesmerkene over Newari-kulturen. Newariene er den opprinnelige folkegruppen i Nepal, kjent for fremragende håndverk og arkitektur. Flere av bygningene her er på UNESCOs verdensarvliste. Vi ruslet rundt i Patan og ble sjarmert av de flotte verneverdige bygningene. Vi besøkte Patan Museum (tidligere kongepalass med flott kunstverk) og The Golden Temple.

Bydelen Thamel er Katmandus turistområde, og her kan du shoppe i vei! Du får kjøpt klær (mye trekking-klær), suvenirer og bøker – her finner du stort utvalg gode (engelske) bøker. Bydelen rommer en drøss av restauranter, kafeer og barer. Her kan du også besøke The Monkey Temple (Swayambhunath) og Garden of Dreams. Vi bodde på Dalai La Boutique Hotel, et lekkert hotell med en kjempefin yoga-shala!

Pashupatinath

Kremasjonsområdet Pashupatinath ligger ved Bagmatis elvebredd. Det er et hellig område for både buddhister og hinduer, og her ligger også et av verdens viktigste Shiva-templer. Her møter du mange lokale sadhuer, vandrende asketer og yogier, og aper! Det kryr av aper der. Området har unektelig en litt spesiell atmosfære. Kremeringssteder er ikke noe jeg er vant til å se, men det var en sterk og flott opplevelse å være der.

Oransje blomster er vanlig i hinduistiske seremonier og kan kjøpes ved mange templer.

Kveldsstemning i bydelen Thamel i Katmandu.

En hinduistisk "sadhu" i Pashupatinath.

– Det er vel bare yogaeksperter på en sånn tur?

Mange tror man må være erfaren yogi for å være med på en yogareise. Det stemmer ikke.

På denne yoga-retreaten gjorde vi ashtanga yoga. Det er en fysisk form for yoga hvor du alltid gjør de samme øvelsene, det som kalles asanas, i samme rekkefølge. Som nybegynner starter du med stående og sittende asanas, før du gjør de avsluttende asanas. Etter hvert som læreren synes du er klar, får du flere og flere asanas å jobbe med.

Når du har lært deg rekkefølgen kan du gå fra en ledet klasse til det som kalles mysore. Da praktiserer du i ditt tempo, men med læreren tilgjengelig for å veilede deg, hjelpe deg og justere deg. Blant oss trente ca. halvparten mysore, og resten foretrakk ledet praksis. Ellen delte oss derfor opp i to grupper, noe som fungerte utmerket.

Vi startet stort sett alle dager med morgenyoga, og vi gjorde også Yin Yoga og mediterte.

Opplevelser rundt Katmandu

Neydo-klosteret

Fra Katmandu tar det en drøy time til Neydo-klosteret ved byen Pharping. Det er et tibetansk buddhistkloster som ligger vakkert til på en høyde over rismarkene. Det er utrolig vakkert utsmykket, og Ellen ga oss god innføring i buddhistisk historie her. Klosteret rommer også en flott yoga-shala som ble flittig brukt – vil tilbrakte nemlig tre netter i klosteret. Da fikk vi også oppleve munkenes morgenbønn som de gjennomførte hver morgen klokken 5. Det var en fascinerende og mektig opplevelse.

Guro Rinpoches grotte

Fra klosteret gikk vi en lang tur gjennom rismarkene til et av de viktigste pilegrimsstedene i dalen – meditasjonsgrotten til Guro Rinpoche. Rinpoche er den viktigste skikkelsen i tibetansk buddhisme – også kalt «Den andre Buddha». Tibetanske bønneflagg henger over alt i Nepal, og vi fant dem også i åsen på oversiden av grotten. De er vakre der de vaier i vinden, men de har også en dypere mening. De er sagt å bringe beskyttelse, helbredelse og velsignelse. Det kan være til nære og kjære, til landsbygda og/eller hele universet. Ved grotten bidro vi med våre egne flagg som vi hadde skrevet våre kjæres navn på.

Vi gikk videre gjennom Dollu Valley til den enorme statuen av Guro Rinpoche, og vi gikk over «The Hanging Bridge» i Kirtipur.

Namo Buddha Resort

Namo Buddha Resort ligger omtrent en times tid utenfor Katmandu. Det ligger i vakre omgivelser på 1800 meters høyde, og de har fokus på organisk drift. De har små og større hytter som ligger helt nydelig til i skogen. Her var det tid for masse yoga, hjemmelaget mat, samt en tur til det hellige stedet der Buddha i et tidligere liv angivelig ofret kroppen sin til en sulten tiger og hennes unger. Der besøkte vi også et vakkert kloster.

På vei over "The Hanging Bridge" i Kirtipur.

De fargerike bønneflaggene skal bringe beskyttelse, helbredelse og velsignelse.

Naturopplevelser utenom det vanlige i Nepal.

Tips og anbefalinger

Først og fremst vil jeg bare si at dette var en drømmetur. Jeg vil takke Ellen for at hun arrangerte denne turen i samarbeid med Ving. Hun har enorm stor kunnskap om buddhisme og Nepal, noe som gjør henne til den perfekte guide. At hun i tillegg er en svært dyktig og inspirerende yogalærer, gjorde turen til en opplevelse for livet!

  • Du bør dekke til skuldre med et sjal eller lignende, og det samme gjelder beina hvis du har på deg kort skjørt eller shorts.
  • Oppsøk en astrolog! Astrologi er stort i denne delen av verden, og det er veldig spennende å høre gjenkjennende ting – og å få tips og råd. Koster rundt 300 kroner.
  • Prøv en singing bowl- eller healing bowl-session. Vibrasjonene og lydene gir en mektig følelse i kroppen!
  • Ta masse massasje! Det kostet rundt 300-400 kroner for 1 times massasje, og det var verdt hver krone!
  • Kjøp skjerf av super kvalitet som f.eks. kasjmir, for en billig penge.
  • Kjøp en mandala. Kjempefine bilder med flotte motiver.

"Singing bowls" brukes i yoga og meditasjon.

Mandalaer spiller en viktig rolle i religiøs kunst i hinduismen og buddhismen.

Husk å dekke til skuldre og knær av respekt, særlig når du besøker religiøse steder.

Ann-Renée Degnes

Ann-Renée Degnes

Ann-Renée er en rutinert reiser som elsker den greske øyverdenen. Thailand og Hawaii er også favoritter når hun ikke reiser til livlige storbyer eller befinner seg på yogaleir.