Logo for Ving
Se dine sparte hotell
Inspirasjon

10 råd for ferieopplevelser med dyr

Å se ville dyr kan være en fantastisk opplevelse. I samarbeid med World Animal Protection har vi samlet noen tips som gjør det lettere for deg å unngå ferieopplevelser der ville dyr utnyttes og utsettes for stressende eller skadelige forhold.

Skrevet i samarbeid med World Animal Protection
Publisert: 11. november 2022

1. Opplev ville dyr i naturen

Om du vil oppleve ville dyr, anbefaler vi at du gjør det på dyrenes vilkår – i naturen. I naturområder, reservater og nasjonalparker, både på land og i vann, finnes det ofte gode muligheter for å se dyrene i sine naturlige habitater. Om du velger en bærekraftig og ansvarsfull arrangør kan du bidra til å støtte beskyttelsen av ville dyr og deres hjem i naturen.

2. Ikke se ville dyr opptre

Ikke kjøp billetter til delfinshow, dyreshow eller andre attraksjoner der ville dyr opptrer. Vær oppmerksom på at slik underholdning kan være inkludert i arrangerte utflukter. Spør arrangøren før du kjøper utfluktsbilletter hvis du er usikker.

3. Ikke betal for å se dyreplageri

Ikke kjøp billetter til arrangementer der dyr utsettes for stress eller smerte. Dette gjelder ikke bare underholdning med ville dyr, men også opplevelser som tyrefekting, rodeo og hane- og hundekamper.

4. Aldri betal for å fotograferes med ville dyr

Mange ville dyr i fangenskap har blitt hentet fra naturen som unger. Andre er født i fangenskap under elendige forhold, kun for å brukes som fotorekvisitter. Ofte har dyrene blitt tatt fra mødrene sine rett etter fødselen, fått klørne og tennene sine fjernet eller nedslipt, og de blir dopet ned for at de skal være medgjørlige rundt mennesker.

5. Tenk deg om før du besøker dyreparker

I mange av verdens dyreparker prioriteres ikke dyrenes behov godt nok. Mange dyr tvinges til å leve i bur som er for små, og de har svært begrensede muligheter for leve på en måte som er naturlig for dem. I mange parker kan besøkende gå veldig tett på dyrene, og til og med ta på dem, noe som stresser dem.

Dyreparker med et genuint engasjement for bevaring av arter bør ha avlsprogrammer for de artene som er mest utrydningstruede, og de bør bruke en stor andel av ressursene sine til å beskytte det ville dyrelivet.

Her finner du dyrevennlige opplevelser

6. Ikke ri på ville dyr

Mange ville dyr, for eksempel elefanter, fanges i naturen eller avles opp under dårlige forhold for kun å brukes som ridedyr for turister. For å gjøre dem føylige, brytes elefantene mentalt ned, gjennom både fysisk og psykisk mishandel. Når de ikke brukes som attraksjoner, står elefantene stort sett bundet fast med kjettinger. De får som regel ikke nok næring, og de får sjeldent tilsyn fra veterinærer.

Les også: 5 gode grunner til å ikke røre ville dyr på ferien

7. Undersøk forholdene til ride- og trekkdyr

Hvis du har lyst til å ri på en dromedar, eller kanskje en hest, eller vurderer å bli med på en tur i en vogn som dras av dyr, så bør du først undersøke hvordan dyrene har det. De bør i det minste ha mulighet til å stå i skyggen, drikke vann og få hvile. Om dyret ser underernært ut og har sår eller flekker i pelsen, så er det lite sannsynlig at det er godt nok ivaretatt. Vær kritisk, oppmerksom og still spørsmål om noe kjennes feil.

8. Ikke kjøp suvenirer fra ville dyr

Suvenirer fra ville dyr kan for eksempel være pels, elfenben eller skilpaddeskall. Vanligvis har dyrene enten blitt drept av krypskyttere eller blitt avlet frem i fangenskap under fabrikklignende forhold.

9. Unngå å spise mishandlede eller utrydningstruede dyr

Unngå matvarer som inneholder utrydningstruede arter, eller dyr som har blitt slaktet på en umenneskelig måte – for eksempel gåselever fra tvangsforede gjess, haifinnesuppe eller "bushmeat" som ape-, orm- og elefantkjøtt.

10. Klag lokalt

Om du er vitne til dyremishandling, er det en god idé å filme eller ta bilde av det du ser. Bilder og videoer er uvurderlige bevis, men aldri betal noen andre for å gjøre opptakene. Det er også viktig at du protesterer der du er. Informer reiseselskapet ditt, hotellet ditt, det lokale turistbyrået og/eller en dyrevernsorganisasjon.

Vil du lese flere lignende artikler?