Logo for Ving
Se dine sparte hotell
Inspirasjon

7 tips for å finne en elefantvennlig opplevelse i ferien

Som turist på eksotiske feriedestinasjoner blir man ofte møtt med tilbud om å oppleve elefanter. Hva gjør du hvis du vil se de imponerende dyrene, men ikke vil støtte dyreplageri?

Skrevet i samarbeid med World Animal Protection
Publisert: 11. november 2022

Den beste opplevelsen, både for deg og for elefantene, er å se dem i naturen, for eksempel i en nasjonalpark. Hvis det ikke er mulig, så kan du vurdere det nest beste alternativet – å se elefanter i et reservat eller på et annet sted der dyrenes velferd er høyt prioritert.

Men hvordan vet du om stedet faktisk er elefantvennlig? Det kan være vanskelig å vite, derfor har vi sammen med World Animal Protection samlet sju tips til deg.

1. Dessverre sier ikke navnet alt

Flere og flere turister er bevisste på at elefanter behandles dårlig når de brukes til underholdning. Derfor har også reservater med elefanter som er reddet fra turistunderholdningen blitt stadig mer populært å besøke.

Dessverre utnytter mange denne trenden, og mange steder kaller seg for "fristeder", "redningssentre" og "elefantpleiehjem" – til tross for at de ikke prioriterer elefantenes beste.

Undersøk nøye hva som skjer på stedet du har lyst til å besøke. Hva slags leveforhold har elefantene? Hvilke opplevelser med elefanter tilbys de besøkende?

2. Unngå steder som tilbyr fysisk kontakt med elefanter

Sjekk nettsiden, se på bilder og les tilbakemeldinger fra andre som har vært der. Får besøkende sitte på elefantene eller røre dem mens de bader? I så fall – ikke velg dette stedet.

Elefanter er ville dyr og de er uforutsigbare og farlige. For at turister skal kunne ha fysisk kontakt med dem, uten for eksempel et gjerde imellom, så må elefantene være under streng kontroll. Slik kontroll oppnås gjennom å bryte ned elefanten mentalt i ung alder. Mange av elefantene har blitt holdt fast, utsatt for smerte og i tillegg blitt nektet mat og drikke for å sørge for dette.

Det finnes også en helserisiko forbundet med fysisk kontakt med dyr. Mange elefanter i fangenskap har tuberkulose og kan smitte mennesker, for eksempel ved å sprute vann på dem.

Les også: 5 gode grunner for å ikke røre ville dyr i ferien

3. Elefanter skal leve som elefanter

I naturen beveger elefanter seg langt hver eneste dag. I et ekte reservat, eller på andre elefantvennlige steder, tilbringer elefantene derfor store deler av dagen med å gå rundt, spise og bade, som i sitt naturlige habitat.

Elefanter er veldig sosiale dyr. Derfor er det viktig at de har muligheten til å interagere med andre elefanter, optimalt i en flokk.

Kort oppsummert: Du bør passe på at elefantene får lov til å være elefanter!

4. Elefantunger er ikke turistattraksjoner

Søte elefantunger er en skikkelig turistmagnet, men ekte reservater har som regel ingen unge elefanter – for de driver ikke avl på elefantene sine. Ungene vil ta opp plass som heller kan brukes til noen av de mange elefantene som fortsatt trengs å reddes fra turistunderholdningen.

Naturligvis finnes det unntak fra regelen. I Kenya finnes det for eksempel elefantbarnehjem for foreldreløse elefantunger som har blitt reddet i naturen. Hvis du vurderer å besøke et slikt sted, bør du vite at besøkende ikke bør kunne komme i fysisk kontakt med elefantungene. Hvis et sted tilbyr å røre elefantunger, så ikke besøk dem!

5. Elefantene skal behandles med vennlighet og respekt

Elefanter i fangenskap er fortsatt ville dyr – og kan være farlige. Det finnes mange tilfeller der turister eller mahouter (elefantvakter) har blitt drept eller alvorlig skadd av en elefant i fangenskap. Antallet mennesker drept av elefanter er høyere enn for noe annet dyr i fangenskap som kommer i fysisk kontakt med mennesker.

I ekte reservater finner du ofte en mahout med en elefant, men på en respektfull avstand. Mahouten passer på at elefantenes behov oppfylles, at det ikke utvikles konflikter mellom elefantene og at de besøkendes sikkerhet ivaretas.

I sjeldne nødsituasjoner kan mahouten bruke en stav med jernkrok for å kontrollere elefanten, men på ekte elefantvennlige steder vil mahoutene aldri bruke krokene for å veilede elefantene eller dirigere dem rundt.

6. Informasjon er viktig

Et elefantvennlig sted, som for eksempel et ekte reservat, vil alltid informere besøkende om bevaring av arter og hva som skal til for at dyrene har det bra.

De kommer sannsynligvis til å snakke om elefantenes komplekse behov og hvor vanskelig det er å imøtekomme disse i fangenskap. De kommer sannsynligvis også til å forklare at den kommersielle handelen med elefanter som turistunderholdning ikke bare innebærer at dyrene lider, men at den også truer deres overlevelse i naturen.

7. Elefanter er ville dyr - ikke tamme

Kaller stedet elefantene sine for domestiserte eller tamme dyr? Da snakker du mest sannsynlig ikke med et ekte reservat.

Det tar mange generasjoner å domestisere dyr, og dette gjøres gjennom å bevisst velge avlsdyr med ønskede egenskaper. Dette har man gjort med blant annet kuer, hester og hunder, men ikke med elefanter. Elefanter på turistattraksjoner kommer ofte fra naturen eller er den første, i noen få tilfeller den andre, generasjonen født i fangenskap. Man kan ikke snakke om at ett enkelt dyr har blitt domestisert.

Betegnelser som domestiserte dyr eller tamme dyr skaper et bilde av at dyret ikke lenger har sine ville instinkter, og at de har tilpasset seg et liv med mennesker. Virkeligheten er at elefanter er ville dyr. Om de er i fysisk kontakt med turister, har de mest sannsynlig blitt trent med brutale metoder for at passeren deres skal kunne kontrollere dem og garantere de besøkendes sikkerhet.

Gi tilbakemelding på både gode og dårlige opplevelser

Uansett om du har positive eller negative opplevelser fra et reservatbesøk, så kan det være fint å dele dem med andre, for eksempel ved å legge igjen en anmeldelse på TripAdvisor eller på sosiale medier.

Som turist har du mer innflytelse enn du kanskje tror. Din tilbakemelding kan hjelpe andre med velge riktig og dermed støtte de gode, elefantvennlige stedene, samt bidra til at de dårlige stedene forandres til det bedre.

Vil du lese flere lignende artikler?