Logo for Ving
Se dine sparte hotell
Sorrento Amalfikysten
Amalfikysten
Inspirasjon

Middelhavets perler

Fra klassiske badesteder til kulturbyer ved Middelhavet

For mange er Middelhavet synonymt med Hellas og Mallorca, men visste du at du også kan reise til steder som Antibes, Malta og Sicilia med Ving?

Sist oppdatert: 1. desember 2022

Klassiske reisemål som Mallorca og Hellas er blant de store feriefavorittene hver eneste sommer, men stadig flere velger litt annerledes når de skal på sommerferie. Og fra Oslo lufthavn flyr du direkte til flere av stedene det gjelder.

– Vi har sett en økning blant de litt mer utradisjonelle reisemålene ved Middelhavet, om vi kan kalle dem det. Særlig Costa del Sol, Malta, Alicante og Den franske riviera er i vinden, sier Ingrid Osa, som er Brand Manager for Ving.

Den franske riviera

Det er mange år siden reiseglade Sissel Viggen oppdaget sin feriefavoritt ved Middelhavet, det lille badestedet Juan les Pins. De siste 10 årene har hun og ektemannen reist hit minst én gang i året.

– Vi falt for Juan les Pins første gang vi var der. Der får vi litt ekstra ferieluksus, og stranden er helt herlig, forteller Sissel.

Hun har også et godt strandtips til alle som besøker byen:

– Det lønner seg å leie solsenger fra en av strandbarene. Da kan du bestille drikke og snacks rett til solsengen, og du får også låne håndklær.

Sissel Viggen elsker det lille badestedet Juan les Pins ved Den franske riviera. Foto: Privat

Tips til deg som skal til Juan les Pins

Juan les Pins ligger innenfor Antibes’ bygrense, og det er dermed kort vei til Europas største yachthavn og de sjarmerende gamle bydelene i sentrum av Antibes.

I området mellom Rue James Close og busstasjonen venter en labyrint av trange smug – perfekt for oppdagelsesferder.

– Det er lite og rolig, og de gangene vi ønsker oss litt flere ferieopplevelser, er både Cannes og Monte Carlo bare et par timer unna med bil eller tog.

Ikke gå glipp av

  • I Juan Les Pins bor Sissel og mannen gjerne på Hotel Helios, et hyggelig hotell bare et par minutter unna stranden.
  • Det kan lønne seg å velge restaurantene i de mindre kjente gatene. De har ofte lavere priser og færre turister enn i hovedgatene og langs stranden.
  • Restauranten Vesuvio serverer god mat og husets vin til en rimelig penge.

Vi skjønner godt at den langstrakte stranden og den fine strandpromenaden i Juan les Pins faller i smak hos mange. Foto: Privat

Tips: En svipptur til Cannes

Lekre Cannes ligger bare en halvtimes tid unna Juan Les Pins, og tar du turen dit, så er en spasertur langs strandpromenaden La Croisette nesten obligatorisk. Der ligger de lekre luksushotellene og designbutikkene side om side, og det er også her den verdensberømte filmfestivalen er hver år.

– I Cannes vil jeg anbefale et besøk på Brun, der har de fantastisk sjømat. I Juan les Pins pleier vi å møtes på den kjente baren Le Crystal, et perfekt sted for «people watching». De har ofte levende musikk, og det er et passende sted å avslutte dagen, eller kanskje starte kvelden, med et glass rosévin, tipser Sissel.

Lekre Cannes – bare en halvtimes tid unna Juan Les Pins

Moules frittes i Cannes.

Malta: Den lille øya med mye på hjertet

Fine strender, krystallklart badevann og fylt til randen med kultur, det er Malta i et nøtteskall. Landet består av de tre øyene Malta (hovedøya), Gozo og Comino, samt flere småøyer.

Hovedøya er ikke større enn Oslo, men rommer alt fra forhistoriske monumenter til festningsverk etter malteserridderne.

– Ikke la deg lure av Maltas beskjedne størrelse! Etter en innholdsrik uke reiste jeg likevel hjem med en følelse av at det var mer jeg skulle sett og gjort, forteller Lén Kongerud som jobber i Ving. Hun kan godt tenke seg en tur tilbake til øya.

– Malta passer bra uansett om du skal på kjærestetur, familietur eller med vennegjengen, så før eller senere byr det seg forhåpentligvis en anledning til å reise dit igjen, sier hun.

Det finnes få sandstrender på Malta, men klippestrendene som strekker seg langs kysten, byr på klart badevann og gode snorkleforhold.

Den blå lagun er av Maltas mest populære severdigheter, og selv om det ofte er trangt om plassen, er det deilig med en dukkert og en is fra den lille kiosken. Foto: Privat

– Mellieha og St. Julian’s har sandstrender hvis du foretrekker det, men jeg synes klippestrendene var vel så bra. Der er det færre mennesker, og med en billig plastmatte fra en av de lokale sjappene, gikk det helt fint å tilbringe dagen der. Eller så har jo de fleste hotellene basseng, og noen har basseng på lekre takterrasser. Det kan anbefales, mener Lén.

For deg som er ute etter å se mest mulig av Malta, er «Hop on hop off»-bussene et sikkert kort. Malta er så liten at bussene kjører over hele øya, så her har du sjansen til å oppleve mye i løpet av en dag eller to. I tillegg til rutene på hovedøya kan du også ta fergen over til naboøya Gozo og fortsette på en tredje rute der.

– I løpet av bare én dag rakk jeg å se håndverkerlandsbyen Ta’ Qali og Mosta-kirken, spise lunsj i «The Silent City» og en liten tur innom akvariet, tipser Lén.

Ifølge henne er også den honningfargede hovedstaden Valletta, bygget av riddere på 1500- og 1600-tallet vel verdt et besøk. Om ikke annet for å spise middag på en av de hyggelige restaurantene.

– Kjøkkenet på Malta er i stor grad inspirert av det italienske, men mange retter kommer med en maltesisk vri. For eksempel er spesialiteten fenek, altså kanin, et vanlig syn på menyen. Selv var jeg ikke eventyrlysten nok til å gå «all in» på den fronten, men dristet meg til en spaghettirett med kaninsaus. Det var overraskende godt, så ikke vær redd for å prøve noe nytt, oppfordrer Lén.

Omtrent midt på Malta ligger Mdina, også kalt The Silent City - øyas gamle hovedstad.

Ikke gå glipp av

  • Hal-Saflieni Hypogeum: Et stort, underjordisk gravkompleks fra 3600–3000 f.Kr. som sies å ha huset opptil 7000 døde. Det er rift om billettene til denne UNESCO-severdigheten, så bestill på forhånd.

  • Den blå lagune: Du kan kjøpe billett til en av de mange båtturene som arrangeres dit mer eller mindre overalt. Stranden er ganske liten og kan føles overfylt i høysesong, så velg en båt der du kan nyte solen fra dekk i stedet.

Maltas lille, hyggelige hovedstad Valletta er verdt et besøk.

Menorca: Mallorcas vakre lillesøster

Menorca er en grønn og koselig øy øst for Mallorca. Den er minst like vakker som søsterøya, men tempoet og atmosfæren er roligere, forteller Siri Røhr-Staff, som selv har besøkt den lille øya.

Ifølge henne passer Menorca perfekt for barnefamilier og for voksne som vil ha en rolig ferie i vakre omgivelser.

– Hvis du reiser med barn kan jeg anbefale Cala’n Bosch. Der venter fine strender, en koselig marina og gode restauranter.

Menorca er minst like herlig som søsterøya Mallorca, men roligere og enda mer avslappende.

Ikke gå glipp av

  • Loungebaren Cove d’en Xoroi i Cala En Porter. En grotte som er ombygd til loungebar og nattklubb. En fantastisk utsikt over havet – pass på å få med deg solnedgangen.
  • I den gamle fiskerbyen Fornells nord på øya serveres en legendarisk hummersuppe – Caldereta de Langosta. Den er kostbar, men smaker fantastisk.
  • Menorca har 122 små badeviker med sandstrender og krystallklart vann. Lei deg en bil eller sykkel og dra på oppdagelsesferd.

Den ombygde grotten Cove d’en Xoroi i Cala En Porter på Menorca har fantastisk utsikt og er definitivt en loungebar utenom det vanlige. Foto: Privat

Sicilia og Toscana: Matentusiastens paradis

Mange forbinder nok Sicilia – tuppen av den berømte støvelen på Europa-kartet – først og fremst med mafiaen «Cosa Nostra», men Middelhavets største øy har flere ess i ermet enn som så.

– Det som skiller Sicilia fra mange andre turiststeder, er maten. Her lages maten med kjærlighet. Stopp på en agriturismo (en bondegård) som serverer lunsj eller middag. Her er råvarene produsert lokalt, naturligvis med lokal vin ved siden av. Det er en matopplevelse du ikke må gå glipp av, frister Elisabeth Larsen-Vonstett, som nylig var på den italienske øya.

– I tillegg så har italienerne verdens beste iskrem, og Sicilia er ikke noe unntak, fortsetter hun, og legger til at prisnivået på øya er lavere enn ellers i Italia.

Glad i god mat? Da vil du elske Sicilia (og de fleste andre reisemål i Italia).

Litt lenger nord på det italienske fastlandet ligger regionen Toscana, som i likhet med Sicilia er spesielt kjent for sin gode mat. Når du i tillegg møtes av vingårder i bølgende åslandskap og et bredt utvalg av kulturelle severdigheter, er det ikke rart at stadig flere forelsker seg i området.

Det færre kjenner til er kanskje at den toskanske kysten også kan skryte av herlige sandstrender og koselige havnebyer, så her ligger alt til rette for en ferie fylt av det beste fra flere verdener. Du kan velge mellom badebyene Viareggio og Forte dei Marmi eller bo i en av kulturbyene Firenze) og Pisa – sistnevnte mest kjent for sitt skjeve tårn.

Pisa er mest kjent for sitt skjeve tårn, men den lille byen oser også av italiensk sjarm.

Ikke gå glipp av

  • Landsbyen Savoca på Sicilia hvor Francis Ford Coppola spilte inn deler av «Gudfaren». Her finner du kirken Michael Corleone giftet seg i, og du kan kjøpe limonade eller andre forfriskninger i Bar Vitelli hvor Corleone samlet mafiavennene sine i «Gudfaren».
  • Et besøk på vulkanen Etna, Europas mest aktive vulkan. Hvis du kjører på egen hånd med leiebil anbefales det å stoppe på en av de mange vingårdene underveis og spise en lang, deilig lunsj.

Malaga og Alicante: Spanske favoritter på fastlandet

Den lille storbyen Malaga har også økt i popularitet de siste årene, og er ikke lenger bare utfartsåren videre til de kjente badebyene langs Costa del Sol.

Det er ikke så rart, for med sin fine bystrand og summende atmosfære kan byen til tider minne om Barcelona i miniatyr.

– Malaga er en flott spansk by med sjel. Calle Larios er byens handlegate og sentrum med trendy butikker på rekke og rad, og i de trange brosteinsgatene som strekker seg ut herfra, finner du flust av koselige spisesteder og småbutikker, tipser Ann-Renée Degnes, som jobber i Ving.

I enden av hovedgaten Calle Larios i Malaga finner du en flott havnepromenade.

Malaga er godt valg hvis du vil kombinere strandliv og storbyopplevelser.

Følger du Calle Larios ned mot havnen og svinger til venstre inn på Paseo del Muelle Uno, får du en fin spasertur langs byens havnepromenade, og når den tar slutt er du på stranden La Malagueta.

Stranden er et par kilometer lang, og her er det både stråparasoller og solsenger.

– For en opplevelse utenom det vanlige bør du få med deg et skuespill på Teatro Romano. Det er et utendørs amfiteater fra keiser Augustus’ tid, der det fra tid til annen settes opp forskjellige forestillinger.

Stikk innom mathallen Mercado Central Atarazanas i Malaga for å beundre arkitekturen – og alle de bugnende matbodene. Foto: Privat

– Malaga er også et supert utgangspunkt for utflukter, og leiebil anbefales varmt. Kjør til de andre hyggelige landsbyene langs Solkysten, for eksempel Marbella og Estepona, eller ta turen helt ned til Gibraltar, foreslår Ann-Renée.

Reiser du i stedet nordover langs kysten, omtrent 50 mil, kommer du til en annen spansk favorittby: Alicante.

Stadig flere har oppdaget byens tiltalende kombinasjon av storbyvibber og sandstrender, som fint tåler sammenligningen med Middelhavets fineste strender.

Når du først er i Alicante bør du også sette av litt tid til shopping. På Avenida de Maisonnave finner du kjente kjedebutikker som Zara, Mango og kjøpesenteret Corte Inglés. Byen har også hyggelige gågater og bortgjemte smug der du finner små kunstgallerier og spesialbutikker.

Ikke gå glipp av

  • Markedshallen Mercado Central Atarazanas i Malaga. Her står matbodene tett i tett og bugner av frukt, oliven, nøtter og skinker. Det store glassmaleriet som nærmest utgjør hele veggen mot Calle Sagasta, setter prikken over i-en.
  • Tapas! Nokså selvsagt i en spansk storby, men blant annet Malaga er kjent for sin tapas. Prøv også musserende sangria, en forfriskende versjon av den spanske klassikeren. I denne er rødvinen byttet ut med perlende cava.
  • Liberty Kitchen i Alicante, der du får lokalprodusert mat, og Bodhi Green (også i Alicante) som serverer sunn og frisk vegetarmat.

Gode råd til deg som skal bestille sommerferie

  • Det lønner seg alltid å være tidlig ute, spesielt hvis du vet du må reise på en spesiell dag, eller hvis du vil bo på et spesielt hotell eller ønsker et spesifikt hotellrom.
  • Bruk litt tid på å finne ut hva dere ønsker. Det gjelder både hotell og reisemål, men også med tanke på opplevelser. Da er det lettere å finne reisemålet som passer for dere.
  • Mai og siste halvdel av august er tradisjonelt blant de rimeligste reiseperiodene.
  • Velg bort hotell med fasiliteter du likevel ikke kommer til å benytte deg av.
  • For å få mer ut av feriedagene kan du dele opp ferien i to med en uke på to ulike hotell og/eller reisemål.

Vil du lese flere saker som denne?