
Slik lager du tapas hjemme
Den spanske tapastradisjonen har mange år på nakken, men går aldri av moten. Lite slår å nyte godbitene på en tapasrestaurant i Spania, men heldigvis kan du også trylle dem frem hjemme på ditt eget kjøkken med disse oppskriftene.
Tortilla Española – potetomelett
Dette trenger du:
• 0,5 dl olivenolje
• 4 bakepoteter
• 1 gul løk
• 200 g chorizo
• 5 egg
• salt og pepper
Slik gjør du det:
- Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kutt løk i småbiter og skjær chorizoen i terninger.
- Varm 2-3 spiseskjeer av oljen i en stekepanne på middels varme. Stek potet og løk i ca. 10-15 minutter.
- Tilsett chorizoen i pannen og stek i 5 minutter til. Poteten skal bli myk og pølsen gjennomstekt. Krydre med salt og pepper.
- Visp sammen egg i en stor bolle og tilsett potet, løk og chorizo fra stekepannen. Bland godt.
- Ha resten av oljen i en ren stekepanne og varm på middels varme.
- Stek blandingen med egg, løk, potet og chorizo i ca. 10 minutter uten omrøring (pass på at pannen ikke er for varm!)
- Snu omletten og stek den andre siden i 5-10 minutter.
- Legg en stor tallerken opp ned over pannen og snu pannen mens du holder tallerkenen, så omeletten blir liggende på tallerkenen.
- La omeletten avkjøles, eller server den varm.

Tortilla Española – potetomelett med løk og chorizo
Gambas Al Ajillo – reker i hvitløk
Dette trenger du:
• 1,5 dl olivenolje
• 4 hvitløksfedd
• 1 ts chiliflak
• 20-25 store reker
• saft fra 1 sitron
• 0,5 dl konjakk
• 1 ts paprikapulver
• 1 ss persille
• salt og pepper
• godt brød
Slik gjør du det:
- Finhakk hvitløk og persille og skrell rekene.
- Varm oljen i en stekepanne (eller spansk, ildfast leireform om du har det)
- Tilsett hvitløk og chiliflakes og la det surre i pannen til hvitløken blir gyllenbrun.
- Skru opp temperaturen og tilsett reker, sitronsaft, konjakk og paprikapulver. Rør godt om.
- Ta platen av varmen etter 3-4 minutter. Tilsett salt og pepper, topp med persille og server med brød.

Klassikeren Gambas al Ajillo lager du på bare noen minutter. Himmelsk godt!
Aioli – hvitløksmajones
Dette trenger du:
• 3-4 hvitløksfedd
• 1 ts salt
• 2 eggeplommer
• 2,5 dl extra virgin olivenolje
• 1-2 ss ferskpresset sitronsaft
Slik gjør du det:
- Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før du begynner. Visp sammen hvitløk, salt og eggeplommer. Du kan bruke stavmikser.
- Tilsett olivenolje sakte, f. eks ved å helle i en tynn stråle samtidig som du visper.
- Smak til med sitronsaft og salt.
Pimientos de Padrón – stekt paprika
Dette trenger du:
• 0,5 kg ferske pimientos de padrón (små, grønne paprika)
• olivenolje
• havsalt
Slik gjør du det:
- Skyll paprikaene i kaldt vann og tørk av dem.
- Varm godt med olivenolje i en stekepanne og stek paprikaene i flere omganger i 2-3 minutter.
- Tilsett salt og pepper og server.

Å lage Pimientos de Padron hjemme på ditt eget kjøkken er enklere enn du tror.