Logo for Ving
Gambas al Ajillo
Inspirasjon

Slik lager du tapas hjemme

Den spanske tapastradisjonen har mange år på nakken, men går aldri av moten. Lite slår å nyte godbitene på en tapasrestaurant i Spania, men heldigvis kan du også trylle dem frem hjemme på ditt eget kjøkken med disse oppskriftene.

Tortilla Española – potetomelett

Dette trenger du:

• 0,5 dl olivenolje
• 4 bakepoteter
• 1 gul løk
• 200 g chorizo
• 5 egg
• salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kutt løk i småbiter og skjær chorizoen i terninger.
  2. Varm 2-3 spiseskjeer av oljen i en stekepanne på middels varme. Stek potet og løk i ca. 10-15 minutter.
  3. Tilsett chorizoen i pannen og stek i 5 minutter til. Poteten skal bli myk og pølsen gjennomstekt. Krydre med salt og pepper.
  4. Visp sammen egg i en stor bolle og tilsett potet, løk og chorizo fra stekepannen. Bland godt.
  5. Ha resten av oljen i en ren stekepanne og varm på middels varme.
  6. Stek blandingen med egg, løk, potet og chorizo i ca. 10 minutter uten omrøring (pass på at pannen ikke er for varm!)
  7. Snu omletten og stek den andre siden i 5-10 minutter.
  8. Legg en stor tallerken opp ned over pannen og snu pannen mens du holder tallerkenen, så omeletten blir liggende på tallerkenen.
  9. La omeletten avkjøles, eller server den varm.

Tortilla Española – potetomelett med løk og chorizo

Gambas Al Ajillo – reker i hvitløk

Dette trenger du:

• 1,5 dl olivenolje
• 4 hvitløksfedd
• 1 ts chiliflak
• 20-25 store reker
• saft fra 1 sitron
• 0,5 dl konjakk
• 1 ts paprikapulver
• 1 ss persille
• salt og pepper
• godt brød

Slik gjør du det:

  1. Finhakk hvitløk og persille og skrell rekene.
  2. Varm oljen i en stekepanne (eller spansk, ildfast leireform om du har det)
  3. Tilsett hvitløk og chiliflakes og la det surre i pannen til hvitløken blir gyllenbrun.
  4. Skru opp temperaturen og tilsett reker, sitronsaft, konjakk og paprikapulver. Rør godt om.
  5. Ta platen av varmen etter 3-4 minutter. Tilsett salt og pepper, topp med persille og server med brød.

Klassikeren Gambas al Ajillo lager du på bare noen minutter. Himmelsk godt!

Aioli – hvitløksmajones

Dette trenger du:

• 3-4 hvitløksfedd
• 1 ts salt
• 2 eggeplommer
• 2,5 dl extra virgin olivenolje
• 1-2 ss ferskpresset sitronsaft

Slik gjør du det:

  1. Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før du begynner. Visp sammen hvitløk, salt og eggeplommer. Du kan bruke stavmikser.
  2. Tilsett olivenolje sakte, f. eks ved å helle i en tynn stråle samtidig som du visper.
  3. Smak til med sitronsaft og salt.

Pimientos de Padrón – stekt paprika

Dette trenger du:

• 0,5 kg ferske pimientos de padrón (små, grønne paprika)
• olivenolje
• havsalt

Slik gjør du det:

  1. Skyll paprikaene i kaldt vann og tørk av dem.
  2. Varm godt med olivenolje i en stekepanne og stek paprikaene i flere omganger i 2-3 minutter.
  3. Tilsett salt og pepper og server.

Å lage Pimientos de Padron hjemme på ditt eget kjøkken er enklere enn du tror.

Vil du se flere oppskrifter?