Noen ganger (okei da, ofte) er det noen fordeler ved å jobbe i Ving. Et passende eksempel er når sjefen sier at du skal spise en helt fantastisk lunsj på O.B.C på Kypros i ferien – og skrive en artikkel om hvor godt det smakte.
Tekst & bilde: Gunnar Jägberg, copywriter i Ving Sveriges markedsavdeling
Jeg beveger meg mot min gamle venn, Andreas Stylianou, kjøkkensjefen på restauranten som bærer hans eget navn: Andreas Kitchen. Forrige gang vi møttes, reiste vi rundt på øya en hel dag for å treffe bøndene som leverer råvarer til hotellet. Det blir et hyggelig gjensyn – Andreas gliser fra øre til øre når jeg forteller at jeg trenger hjelp fra han igjen.
”Kjære deg, kan du ikke lage noe som er typisk kypriotisk?”, spør jeg. Andreas funderer litt på det, før han svarer: ”Jeg skal lage en veldig tradisjonell rett. Ingen lager den like bra som mamma, men jeg skal gjøre et forsøk!”, sier han og ler.
Men før vi går inn på selve matlagingen, vil jeg fortelle litt om Andreas. Han ville egentlig utdanne seg til å bli arkitekt, men familien hadde ikke råd til å sende han på univiersitetet –og da ble han tvunget til å gjøre om på planene. Etter mye om og om men valgte han å lytte til mormorens gode råd, om at det alltid vil være behov for dyktige kokker. Mange av oss er takknemlige for det i dag, og spesielt vi som har feriert på Sunwing eller O.B.C på Kypros og smakt på alle herlighetene han lager.
Retten Andreas velger å lage i dag har egentligen ikke noe navn, men vi bestemmer oss for å kalle den ”Andreas Chicken – Country style”. Jeg blir med inn på kjøkkenet og får både forkle og hårnett. Etter noen glumsete forsøk på å hjelpe til med forberedelsene, innser vi begge at det er best om Andreas står for matlagingen. Resultatet ville bli bedre, og jeg fikk tid til å konsentrere meg om å ta notater og bilder.
Andreas Chicken - Country style
Jeg lar Andreas få jobbe videre, mens den deilige retten står der og putrer. I mellomtiden henter jeg familien min, og vi gleder oss stort til å få smake på herligheten Andreas har laget.
Når maten står på bodet, skjer det noe helt magisk. Vi spiser i stillhet, nyter smakene og konkluderer kjapt med at vi skal tilbake til denne restauranten. Aller helst flere ganger.
En veldig fornøyd (og snart mett) Ving-medarbeider.
Klart til servering!
(4-6 personer)
8-10 kyllingbiter (viktig at de er med både ben og skinn)
1 kg okra/bami (hvis det er vanskelig å få tak i, erstatt med haricots verts/Kenyabønner)
300 g rød eller gul løk
2-4 vårløker
Kirsebær- eller plommetomater til garnering
1 kg knuste tomater
En skvett tomatjuice (valgfritt)
2-4 hele auberginer
Sitronjuice (valgfritt)
Hvitvin (valgfritt)
Olivenolje
Salt
Pepper
La okraen ligge ute i solen noen timer for å redusere mengden væske. Er det ikke sol der du er? Legg okraen litt i ovnen!
Del auberginen i 1-2 centimeter tykke skiver. Mariner i olivenolje, salt og pepper. 15 minutter i ovnen på 175 grader.
Till serveringen:
Fetaost
Løk
Grønn paprika
Agurk
Mørkt brød
Tommel opp – til og med fra sønnene!
1. Brun kyllingen i olje på høy varme i 2-5 minutter, til den har fått farge. Legg kyllingen til side.
2. Gjør det samme med okraen, men i maks 2 minutter. Legg okraen til side.
3. Fres løken i olje. Tilsett litt hvitvin, hvis du vil.
4. Ha i knuste tomater. La det putre i ca 15 minutter på middels varme, til sausen har tyknet litt.
5. Tilsett kyllingen, og la det putre i 10-15 minutter.
6. Tilsett okraen og legg auberginskivene på toppen.
7. Ha i store biter av vårløk.
8. La det putre på middels høy varme. Sjekk sausen. Er den for tykk – tilsett tomatjuice eller vann. For tynn – la det putre en stund til, slik at væsken blir redusert.
9. På med lokket. La alt putre på lav varme i 45 minutter til 1 time. ”Rist” på kasserollen/gryta for hånd nå og da – ikke rør med sleiv! Etter 20-25 minutter: smak til med salt og pepper.
10. Når kyllingen er gjennomstekt og har fått en fin tekstur – ja da er den ferdig!
11. Skru ned varmen. Legg på delte kirsebær- eller plommetomater. La kasserollen/gryta stå på komfyren og hvile i 10-15 minutter.
12. Server! Topp det hele med fetaost og litt sitronsaft (hvis du vil). Vil du gjøre det på ekte kypriotisk vis? Server retten med en enkel salat bestående av vårløk, grønn paprika og agurk. Også må du ha brød til, som du dypper i retten og passer på å skrape opp eventuelle rester med.
Start med å brune kyllingen.
Fortsett med okraen og stek den.
Bland løk og tomater, før du tilsetter kyllingen.
En mester i aksjon!
Magiske dufter og aubergine på toppen.
En fryd for alle sanser.
Mesteren og mesterverket.
Prøv gjerne kyllingretten hjemme!
Å spise med kokken ved sin side hører sjeldenhetene til.