India er ikke for alle. Det er overbefolket, skittent og til tider utmattende, men klarer man å se forbi dette, så er det absolutt det mest interessante og faregsprakende landet man kan reise til. En reise til India er et minne for livet!
Tekst & foto: Kajsa Fagerström
Sadhus i Pushkar
Av alle steder jeg har besøkt i verden, så har nok Pushkar førsteplassen på listen av de kuleste. Pushkar er en av de eldste byene i India, så vel som et spirituelt sentrum pilgrimsreisende hinduer drar til for å bli frelst. Byen er fylt av vakre templer og man ser mange åndelige menn (sadhuer) på pilgrimsferd til disse hellige stedene. En tidlig morgen gikk vi opp et lite fjell til Pap Mochini Temple, og på veien opp ble vi forbigått av sadhuer på pilegrimsreise. Det var en magisk opplevelse, bare oss og dem.
Vi fikk også delta på Pushkars årlige "kamelmesse". Det var kameler, fest, musikk, dans og folkeliv som man aldri har sett før. Gå heller ikke glipp av den koselige, lille innsjøen midt i byen som også er hellig.
To ytterligere høydepunkter i Radjasthan er Jodphur og Jaisalmer. Begge er verdt et besøk for sine arkitekturer, gamle fort og hinduistiske templer. Jaisalmer er den siste byen før grensen til Pakistan, og området rundt byen er nesten bare ørken. Vi dro på kamelsafari med guider og overnatting ute i ørkenen, noe som var en utrolig opplevelse! Det er relativt enkelt å finne gode guider til slike turer, da de fleste hotell og pensjonater tilbyr pakketurer, der både kameler, mat/drikke og overnatting er inkludert.
Sjøen i Pushkar
Pap Mochini Temple
Meditasjon og gammel indisk arkitektur
Varanasi kan oppfattes som litt sjokkerende i begynnelsen, men du blir vant til det etter en stund. Livet rundt den hellige Ganges-elven er det som er mest interessant. Mange hinduer drar til Varanasi for å dø, kremeres eller få asken spredt i elven. Det antas da at man vil komme seg ut av det evige gjenfødelseshjulet, og i stedet havne på et enda bedre sted. På grunn av dette er det en del "brennende ghats" nær elvenbredden. Det er røykfylt, skittent og lukter ganske ille. Man ser mange mennesker utføre religiøse ritualer, bade i elven og drikke det svært forurensede vannet.
Solnedgang over elven Ganges
Bad i det hellige vannet
De beste strendene i Nord-Goa finner du i Candolim, Calangute, Baga og Vagator. Til tross for at det er turiststeder, føles det veldig ekte og avslappet. Du finner både lokale fiskere, kyr som streifer fritt og fine restauranter på stranden. Maten i Goa er generelt av høyere kvalitet enn mange andre steder i India. Markedet i Anjuna tror jeg er høydepunktet i Nord-Goa, og her kan du handle til en billig pris.
Anjuna-marked
Panaji er hovedstaden i Goa, og her finner du fargerik arkitektur og hvite kirker fra den tiden da Goa var en portugisisk koloni. I tillegg til å spasere rundt i den gamle bydelen Fontainhas i Panaji, er et besøk på Mapusa-markedet også interessant. Det er hinduistiske templer litt utenfor Panaji som også er fine, for eksempel Maguesh og Mahalsa.
Gamle Goa er en historisk by som i en periode var den portugisiske hovedstaden i India. Her ser man også portugisisk innflytelse i arkitekturen til kirker og bygninger.
Kirken i Panaji
Sørlige Goa drar du til om du vil ha en avslappende sol - og badeferie. Strendene er lange og brede med vaiende, høye palmer, og det er færre turister og et lavere tempo her enn i nordlige Goa. Det er en veldig lokal atmosfære i området, i tillegg til litt hippiestemning. Her så vi også en gigantisk pytonslange bukte seg nedover veien en sen kveld på vei til hotellet. Da ble vi redde!
Flyr du til New Delhi, kan du benytte anledningen til å bli en dag for å se den majestetiske bygningen "Red Fort" i Old Delhi, eller bare spasere rundt i det gamle kvartalet. Hvis du er sliten etter flyturen, så kvikner du fort til her. Det er så mange mennesker og trafikk i denne byen at alt annet du har opplevd blekner i sammenligning.
Agra drar du til for å se Taj Mahal, som regnes for å være en av verdens vakreste bygninger. Jeg må si at det var et veldig imponerende og staselig syn. Kom gjerne tidlig om morgenen før det kommer altfor mange mennesker.
Red Fort, Old Delhi
Taj Mahal, Agra
Transport i India er enklest med tog. Hvis du reiser med nattog, er det best å bestille en sovevogn på første klasse. Unngå å ta buss, da alle mine nær døden-opplevelser har vært med det. Trafikken kan iblant være kaotisk. Togene er greie, men du får nesten aldri ha setet ditt for deg selv under turen - selv om du har forhåndsbestilt. I India er det minst fem personer på det området som vi skandinavere gjerne har for oss selv. Forvent også at nesten alle i vognen stirrer på deg gjennom hele turen. Toalettene kan være noe uhygieniske og er ikke for de følsomme.
For å komme seg rundt lokalt i byene, er tuk-tuk det beste alternativet. Vår kuleste opplevelse med tuk-tuk var i Jaisalmer, da kjøretøyet var utstyrt med blinkende neonlys og spilte indisk techno på høyeste volum. Småting som får deg til å elske dette landet!
Tuk-tuk, en moped på tre hjul
Du reiser til India for å oppleve kultur, religion og arkitektur. Og hva hadde India vært uten alle menneskene? En reise til India er ikke komplett uten å ha reist rundt i Rajasthan, tatt et stopp ved Varanasi og Gangeselven eller besøkt markedene og strendene i Goa. India er også et veldig billig land å reise i!
Magiske farger og lys, en fotografs drøm
Du reiser til India med rutefly, og du kan selv bestemme hvor lenge du vil være borte. Det enkleste er å fly med Finnair eller Lufthansa til New Delhi, og da mellomlander man enten i Helsinki eller München. Den beste årstiden å reise til India på er mellom oktober og mai.
Kajsa jobber i Vings bildeavdeling og har blant annet ansvar for bildene av hotellene våre. Hun har reist til alle verdenshjørner siden 1992, og har jobbet i Ving i mer enn 20 år. En drømmejobb for en som elsker å reise og å ta bilder.